Proctologie

Proctologie is het medisch vakgebied voor medisch onderzoek en behandeling van de endeldarm en anus, waarmee aandoeningen worden opgespoord met behulp van proctoscopie. Bij proctologisch onderzoek wordt er specifiek gekeken naar de diagnostiek en behandeling van hemorroïden, beter bekend als aambeien, anusscheurtjes en peri-anal fistels. [leesmeer]

 

 

Binnen de proctologie wordt een endoscopisch onderzoek gedaan met een proctoscoop om dit soort lichamelijke aandoeningen op te sporen. Dit wordt een proctoscopie genoemd en wordt bij aambeien of fisuren uitgevoerd.

Een proctoscoop is een medisch instrument die gebruikt wordt om in te brengen en endoscopisch of proctologisch onderzoek te verrichten. Het is een veelgebruikt middel in de proctologie. Er zijn verschillende proctoscopen die ofwel wegwerp en van kunststof zijn of van staal en steriliseerbaar zijn. Klinimed voert hierin een divers gamma aan afmetingen en varianten.

Bij proctologisch onderzoek kan er ook besloten worden om met een rectoscopie de binnenkant van het laatste deel van de endeldarm te bekijken. Dit wordt gedaan met behulp van een rectoscoop en endoscoop, zodat er eventueel kleine ingrepen kunnen worden gedaan zoals het nemen van een biopt.

Wanneer kan men besluiten tot proctologisch onderzoek over te gaan?

  • Bij aambeien oftewel hemorroïden
  • Bij bloeding aan het anale gebied
  • Behandelen van anusscheurtjes
  • Behandelen van peri-anale fistels
  • Behandelen van aambeien waarin een stolsel is ontstaan