-
Onze klantenservice- medewerkers zitten voor u klaar!
085-7441446
Een operatiemuts is een muts die wordt gedragen door medisch personeel om ervoor te zorgen dat patiënten hygiënisch kunnen worden behandeld. Zo kan er bijvoorbeeld geen vuil bij de wond komen tijdens een operatie.
Een operatiemuts moet vaak comfortabel worden gemaakt zodat deze kan worden gedragen tijdens langdurige ingrepen. Na het gebruik van een operatiemuts word deze vaak weggegooid zodat de hygiëne wordt gewaarborgd.
Operatiemutsen worden in ziekenhuizen gebruikt door chirurgen om te voorkomen dat tijdens een operatie huidschilfers of haar in de wond terecht komen. Als een mens zit of stilstaat komen er ongeveer 100.000 deeltjes vrij per minuut. Bij beweging van de mens kan dit tot ongeveer 30.000.000 deeltjes worden. Tijdens een operatie zijn chirurgen en assistenten vaak in beweging om bijvoorbeeld hulpmiddelen erbij te pakken of om af te wisselen van chirurg. Hierbij kan er ook van alles in de lucht terecht komen en daarom is het heel belangrijk dat het personeel beschermende kleding aanheeft voor zichzelf maar ook voor andere.
Een operatiemuts word vaak gedragen met isolatiejassen, handschoenen en mondmaskers om besmetting van de omgeving te voorkomen. Chirurgen zijn immers de belangrijkste bron van huiddeeltjes waaraan bacteriën hangen. Het chirurgisch team draagt steriele kleding: jassen en steriele handschoenen, waardoor de kans op besmetting verder wordt verminderd.
Operatiemutsen vallen onder medische hulpmiddelen en moeten dus ook aan de richtlijn (93/42/EEG) voldoen, deze richtlijn stelt eisen en grenzen aan medische hulpmiddelen. Om hieraan te voldoen, dienen een aantal stappen doorlopen te zijn van de richtlijn. Als eerste moet er bepaald worden of de richtlijn van toepassing is op het product in dit geval dan operatiemutsen. Als tweede stap moet het product worden ingedeeld in een bepaalde klasse. Er zijn vier klassen met laag risico klasse 1 en hoog risico klasse 4. Doormiddel van regels wordt de klasse van het product bepaald. Zodra de klasse van het medisch hulpmiddel bepaald is, wordt er gekeken naar gestelde eisen. Hierin staan specifieke dingen waaraan het product moet voldoen. Tot slot moet er ook een conformiteitsbepaling worden uitgevoerd, een conformiteitsbepaling is een vaststelling of het product voldoet aan de norm. Het bewijs van de conformiteitsbepaling is een certificaat.
Naast de het product aan bepaalde eisen moet voldoen, moet in het etiket van het product ook bepaalde dingen worden aangegeven.
En nog andere specifieke eisen in dien van toepassing.
Operatiemutsen zijn vrijwel altijd te verkrijgen in de kleur blauw of groen. Vroeger was dit niet zo, meestal was de beschermende kleding wit. Omdat je tijdens een operatie vaak met groot fel licht bezig bent en iedereen witte kleding aanheeft ga je minder goed zien en kan het felle uiteindelijk ook gaan storen. Tijdens een operatie zijn chirurgen vaak bezig met een wond, hierbij komt bloed kijken. Bloed heeft de kleur rood en na een tijdje van de hele tijd rood zien ga je de kleur minder goed zien en als je dan naar iets in de kleur wit krijgt ga je vlekken zien. Groen en blauw staan tegenover de kleur rood en daardoor worden de kleuren goed gescheiden en beter zichtbaar. Hierdoor kan een chirurg zich beter focussen en concentreren tijdens een operatie en dat is natuurlijk extreem belangrijk.
Bij Klinimed hebben we een groot aanbod van verschillende operatiemutsen. Sommige zijn groter dan andere. Kijk bijvoorbeeld naar de operatiemuts Annie deze is geschikt voor mensen met langer haar omdat je het goed kwijt kan in de muts en het is ook meer comfortabel. Ook zijn er mutsen voor mensen met korter haar zoals de barrier operatiemuts Jack. Het is belangrijk dat de juiste operatiemuts door de juiste persoon wordt gedragen zodat je zo comfortabel mogelijk kan werken met dit soort beschermende kleding.
De meeste operatiemutsen bij Klinimed zijn gemaakt met non-woven stof. Maar wat is non-woven nou eigenlijk? Non-woven stof is een stof die gemaakt word van polypropyleen en deze stof is dat ook niet gebreid of geweven. De stof wordt in een vlies afgelegd en aan elkaar gehecht. Non-woven stof erg vochtafstotend en ook niet zwaar. Ook is het een best wel sterke stof en is deze stof dan ook makkelijk schoon te maken in vergelijking met bijvoorbeeld andere stoffen. Doordat deze stof makkelijk schoon is te maken en dat de stof van zichzelf sterk is en niet vocht doorlatend, is dit een veel gebruikte stof in de medische wereld.
Tijdens een operatie krijg je te maken met allerlei soorten vocht die kunnen worden afgestoten door het menselijk lichaam. Dit kan natuurlijk ook op medisch personeel terechtkomen omdat die in direct contact zijn met een patiënt wanneer ze deze behandelen. Om ervoor te zorgen dat medisch personeel niet in contact komt met gevaarlijke micro-organismen of micro-organismen/bacteriën mee naar buiten neemt is het belangrijk dat ze medische beschermingskleding aantrekken tijdens de operatie en die daarna uittrekken zodat eventuele levende organismen of bacteriën die bedreigend voor de gezondheid kunnen zijn niet mee naar buiten worden genomen.
Jazeker! Niet iedereen heeft dezelfde hoofdgrootte en daarom is het erg belangrijk dat er verschillende soorten maten operatiemutsen beschikbaar zijn zodat deze goed en comfortabel aansluiten op het hoofd van de drager. Ook is er een breed assortiment aan kleur, design en pasvorm. Sommige operatiemutsen bevatten ook een zweetband zodat tijdens intensief werk het zweet word opgevangen en het niet terecht kan komen op de patiënt of op instrumenten die worden gebruikt tijdens de operatie.