Home » Blog » Nitril, latex of vinyl: de verschillen tussen alle handschoenen

Nitril, latex of vinyl: de verschillen tussen alle handschoenen

Door: Jamie Roozen2022-02-21 15:19:40

Welke handschoenen in de medische wereld gebruiken: nitril, latex of vinyl? Het zijn allemaal beschermende handschoen, maar er zijn wel degelijk een aantal belangrijke verschillen. De verschillen tussen alle handschoenen zijn voor medische personeel belangrijk om te weten

Binnen de medische wereld is het tenslotte extreem belangrijk dat de hygiëne goed wordt gewaarborgd. Dit is ook de reden waarom er in ziekenhuizen allerlei voorzorgsmaatregelen worden genomen. Met als doel om zo min mogelijk infecties en overdracht van bacteriën te voorkomen. Het gebruik van medische handschoenen is hiervoor erg belangrijk. Om het overdragen van micro-organismen zo veel mogelijk te beperken. De verschillen tussen de belangrijkste handschoenen lees je hieronder.

Nitril: de stevige handschoen

Nitril handschoenen zijn vooral stevig. Ze zijn gemaakt van sterk synthetisch rubber. Deze stevigheid is erg fijn, want daardoor is de kans dat de handschoenen scheuren erg klein. Ze zijn hierdoor wel wat minder elastisch dan bijvoorbeeld latex handschoenen. De pasvorm is erg goed te vergelijken met die van latex handschoenen. Nitril handschoenen zijn uitstekend te gebruiken voor het veilig en hygiënisch onderzoeken van patiënten. Verder zijn de handschoenen goed bestand tegen bijvoorbeeld olie, vet en bepaalde chemicaliën. Deze Sensicare Ultra onderzoekhandschoenen kunnen worden ingezet wanneer hygiëne en tastgevoeligheid van belang zijn.

De Sensicare Ultra onderzoekhandschoenen van Klinimed 

 

Latex: de elastische handschoen

De meest elastische handschoen van de drie medische handschoenen is de latex handschoen. Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. De handschoenen scoren hoog op comfort, flexibiliteit en elasticiteit. Het is wel belangrijk om rekening te houden of je niet allergische bent voor latex. Als dat het geval is, dan adviseren wij nitril of vinyl handschoenen te gebruiken. Een andere pluspunt van latex handschoenen is dat ze goed beschermen tegen hoge temperaturen. Kijk hier voor de Sempermed Supreme latex handschoen van Klinimed.

 

Vinyl: de elastische handschoen

We hebben allemaal misschien weleens een PVC-buis in onze handen gehad. Vinyl handschoenen zijn gemaakt van dit materiaal, namelijk soepel PVC. In tegenstelling tot latex en nitril is dit de minst stevige handschoen. Het is daarom ook de minst beschermende handschoen. Wel beschermt de handschoen goed tegen olie, vet en bepaalde zuren.

Steriele en niet-steriele handschoenen

Dan is er nog het verschil tussen steriele en niet-steriele handschoenen. Steriele handschoenen worden meestal gedragen als een patiënt bijvoorbeeld een wond heeft of iets anders waarbij de patiënt makkelijk geïnfecteerd kan worden. Niet-steriele handschoenen worden gedragen voor bescherming van de zorgmedewerker. Zodat de kans kleiner is dat micro-organismen worden overdragen van patiënt tot zorgmedewerker.

Gepoederde of niet gepoederde handschoenen

Je kan bij het kopen van handschoenen ook de keuze hebben tussen handschoenen die gepoederd of niet gepoederd zijn. Beide handschoenen bieden bescherming tegen micro-organismen. Het voordeel van gepoederde handschoenen is het comfort waarmee ze makkelijker aan te trekken zijn. Dit komt omdat er een laagje maïzena op zit. Zweer en vocht wordt deels door de poeder opgenomen wat zorgt voor meer comfort. Let op: gepoederde handschoenen mogen niet worden gebruikt in de voedselindustrie. Er is namelijk het risico dat de poeder in het voedsel komt.