-
Onze klantenservice- medewerkers zitten voor u klaar!
085-7441446
Insuline wordt meestal toegediend met een insulinepen. Insuline zorgt ervoor dat de bloedglucose in het bloed wordt verlaagt. Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om mee te leven. Insuline zorgt ervoor dat alle bloedsuiker kan worden opgenomen door de cellen in het lichaam. een insulinespuit is een injectiespuit met een heel dun naaldje speciaal voor het toedienen van insuline.
Voordat er daadwerkelijk insuline bij de persoon wordt ingespoten wordt er vaak eerst geoefend met oefen insuline met de diabetesverpleegkundige zodat de patiënt er mee oefent.Bij het oefenen is het heel belangrijk dat de patiënt zich aan de volgende stappen houdt. de 4 stappen zijn: eerst de huid droog maken, hierbij wordt niet geadviseerd om desinfectiemiddel te gebruiken , daarna moet de huid strak worden gehouden, zodat er makkelijk geprikt kan worden met de andere hand. met de meeste spuiten kan er gewoon in de huid geprikt worden. Insuline spuit je in vlak onder de huid, in het onderhuidse vet. Dat heet 'subcutaan'. Het komt dus niet rechtstreeks in het bloed.
Insuline wordt op 4 plekken in het lichaam toegediend. Het kan in de benen, in de billen, in de armen of in de buik. Bij het insuline spuiten in de benen duurt het lang voordat de insuline is opgenomen verder is het belangrijk dat je de insuline toedient met een hand afstand vanaf je lies of van je knieën. Tot slot is het niet verstandig om te prikken aan de binnenkant van de been, want hier lopen de bloedvaten en de zenuwen.
Bij het spuiten van insuline in de billen duurt het lang voordat de insuline is opgenomen. Het wordt afgeraden om in de armen te spuiten, want als er vaak wordt gespoten in de armen dan ontstaan er opgezette spuitplaatsen, daarentegen wordt de insuline wel snel in de armen opgenomen. De beste optie is om de insuline in de buik te spuiten, dit geeft het beste resultaat en de insuline wordt het snelste opgenomen, wel moeten de patienten oppasssen dat ze niet vlakbij de navel prikken, want dat kan als pijnlijk ervaren worden
Kortwerkende insulines werken binnen 10-30 minuten en werken 2 tot 8 uur lang. Middellangwerkende insulines binnen 1-2 uur, 16 tot 24 uur lang. Langwerkende insulines werken binnen 1-2 uur, 24 uur lang.
Insuline wordt gemeten in de eenheid in mmol dat is 1/1000 deel van een mol.De diabetesregulatie moet tussen de 31 en 53 mmol zijn, als de score boven de 53 mmol is, dan wordt er aangeraden om insuline toe te dienen
Als de diabetesregulatie onder de 31 of boven de 97 mmol is dan is het spannend voor de patiënt, in dit geval moeten de patiënten dan naar het ziekenhuis
Insuline is een hormoon dat het suikergehalte in het bloed reguleert.Mensen met suikerziekte hebben te kort aan de natuurlijke variant. Voor mensen zonder suikerziekte is het een extra dosis van insuline gevaarlijk en voor oudere mensen kan dat leiden tot de dood. Dit betekent dat er niet zomaar insuline bij iemand ingespoten mag worden.
De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt. Aan de buitenkant van elke cel van het lichaam zit een soort ‘uitkijkpost’ voor insuline. Zodra die insuline ziet langskomen in het bloed, geeft hij een seintje aan de cel, zodat de deur opengaat om bloedsuiker binnen te halen.
Iedereen heeft 24 uur per dag een klein beetje insuline nodig. Om hierin te
voorzien, spuit u één of twee keer per dag langwerkende insuline. Deze wordt geleidelijk afgegeven aan uw lichaam. Om de glucosepieken na de maaltijd op te vangen, spuit u kortwerkende insuline. Het is ook mogelijk om een combinatie van kort- en langwerkende insuline tegelijk toe te dienen met een zogenaamde mixinsuline.
In de BIG wet staat wie insuline mag toedienen. De big wet staat voor beroepen in de individuele gezondeidzorg.In de wet BIG staat wie voorbehouden handelingen mogen uitvoeren. Dit zijn risicovolle, medische handelingen die alleen door bevoegde zorgverleners mogen worden uitgevoerd.
Artsen, physician assistants en verpleegkundigen mogen deze handelingen beroepsmatig uitvoeren als zij daartoe bekwaam zijn. Anderen mogen deze handelingen alleen in opdracht van een zelfstandig bevoegde zorgverlener uitvoeren als zij daartoe bekwaam zijn.
Bij Klinimed worden er 2 merken van insulinespuiten verkocht. Het merk ‘low dead’ en het merk ‘BD’. Het merk BD bestaat uit diverse varianten met verschillende inhouden. Ook is BD de iets duurdere variant in vergelijking met het andere merk. de low dead spuit, wordt niet alleen gebruikt om insuline mee te spuiten, maar deze naald/injectiespuit wordt ook gebruikt om botox bij iemand in te spuiten. Verder heeft klInimed ook nog de ‘ BD insulinespuitjes’
In het assortiment. Diverse Microfine insulinespuitjes van Becton Dickinson in verschillende varianten. Deze insulinespuit is voorzien van een U100 opdruk, zodat duidelijk het aantal geïnjecteerde eenheden kan worden gemeten.