De meeste mensen hebben tijdens de afgelopen coronaperiode behoorlijk kennis kunnen maken met desinfectie. Het desinfecteren heeft namelijk een belangrijk doel: ziektewekkers doden zodat ze niet kunnen worden overgebracht.
In veel situaties is dat erg belangrijk. Vooral in ziekenhuizen of dokterspraktijken. Er zijn vele manieren en producten om goed te kunnen desinfecteren.
Desinfectie beperkt de hoeveelheid micro-organismen. Organismen die de kans krijgen om besmettingen en ziektes over te dragen. Op veel plekken wordt desinfectie toegepast. Denk aan agrarische sectoren, ziekenhuizen, de recreatieve branche en bijvoorbeeld het zwemwater. Door in de zorg desinfectiemiddelen op de juiste wijze te gebruiken kunnen besmettingen worden voorkomen. Zo is het belangrijk dat mensen (medewerkers; patiënten) zichzelf goed desinfecteren. Hetzelfde geldt voor apparatuur dat wordt gebruikt.
De alleroudste methoden van desinfectie zijn zon en zout. Levensmiddelen worden nog altijd gedroogd en/of gezouten. Desinfectie kan bestaan uit verschillende bestandmiddelen. De meeste desinfectiemiddelen om micro-organismen te doden bestaan uit chemicaliën of alcohol.
Desinfectiemiddelen kunnen ook bestaan uit:
De effectiviteit van desinfectiemiddelen op alcoholbasis – denk aan bijvoorbeeld alcoholdoekjes, desinfecterende handgel en handalcohol – is erg afhankelijk van de hoeveelheid en het type alcohol die wordt toegepast. Een bereik van 60-90% alcohol is nodig voor het effectief verminderen van bacteriën op de handen. Veel mensen vragen zich ook af wat het effect is van alcohol op de huid. In de meeste gevallen is er een huidverzachtend middel aanwezig in desinfectiegel. Dit helpt te voorkomen dat de huid erg droog wordt. Heb je last van een zeer droge huid of zijn je handen rood of geïrriteerd? Stop dan met het gebruiken van desinfectiemiddel en raadpleeg een de huisarts.
De handen zijn nu goed gedesinfecteerd!