-
Onze klantenservice- medewerkers zitten voor u klaar!
085-7441446
Met bloeddrukmeters kan de bloeddruk worden opgemeten. Zo kun je achterhalen of iemand een normale, hoge of juist lage bloeddruk heeft. Bloeddrukmeters worden dus gebruikt om onderdruk en bovendruk van het bloed te achterhalen.
Bloeddrukmeters voor de huisarts zijn latexvrije professionele handmatige meters. Klinimed levert in dat assortiment de GAMMA G-serie waarmee Heine bloeddrukmeters op de markt brengt van de hoogste kwaliteit. Design, functionaliteit in combinatie met het zeer nauwkeurige meetwerk en de robuuste behuizing maken deze meters geschikt voor professioneel en duurzaam gebruik.
Zowel Omron als Microlife kenmerken zich als klinisch gevalideerde goedgekeurde bloeddrukmeters door de hartstichting. Een nieuwe digitale bloeddrukmeter in ons assortiment is het merk Contec een door de FDA en CE gekeurde meter die gebruikt wordt in een aantal gerenommeerde academische ziekenhuizen in Nederland. Uniek in de combinatie met een saturatiemeter waardoor u een mini gezondheidsmonitor heeft. Ideaal voor patiënten met ademhalingsproblematiek of problemen met de zuurstof.
De Omron bovenarm bloeddrukmeter is volgens onderzoek van de Consumentenbond het beste. In augustus 2015 testte Consumentenbond twaalf verschillende bloeddrukmeters. Uit deze test komt de populaire Omron M6 Comfort als winnaar uit de bus met een 8.0. De Omron M3 is volgens deze test de beste koop met een 7.5. Na deze bloeddrukmeters volgden nog twee andere bloeddrukmeters van Omron. Het onderzoek van de Consumentenbond werd door professionals en testpersonen uitgevoerd. Wat opvalt is dat de Omron bloeddrukmeters over het algemeen duurder zijn dan andere merken, maar in dit geval is duurder ook beter. Dankzij de test is het duidelijk dat je waar voor je geld krijgt. Volgens deze test zijn de bloeddrukmeters van Omron een uitstekende keuze als je zelf je wil meten. Lees in onze blog meer over wat een goede bloeddrukmeter is.
Heb je een bloeddrukmeter gekocht of ben je van plan om een bloeddrukmeter aan te schaffen? Dan moet je je verdiepen in de juiste meetmethode, want je eigen bloeddruk meten vraagt om de nodige kennis. Op welk moment van de dag voer je de meting uit, of hoe bevestig je de manchet correct. Volg de volgende 4 stappen om nauwkeurig je eigen bloeddruk te meten.
stap 1: het meetmoment kiezen.
stap 2: de manchet bevestigen.
stap 3: de meting nauwkeurig uitvoeren.
stap 4: de bloeddruk aflezen.
Hoe werkt een bloeddrukmeter? Een bloeddrukmeter bestaat uit verschillende onderdelen De manchet wordt bevestigd rond de bovenarm van de persoon en wordt opgepompt totdat de slagaders van de bovenarm volledig dichtgedrukt zijn. Een stethoscoop wordt in de elleboogplooi geplaatst om zo geluiden waar te nemen. Deze tonen worden gehoord wanneer het bloed door de slagaders loopt. Wanneer de manchet wordt opgepompt en deze druk hoger is dan de bovendruk of de systolische druk in de slagaders, zal er geen bloed door de slagaders stromen en zijn er bijgevolg ook geen tonen hoorbaar. Wanneer de eerste toon hoorbaar is, kan de bovendruk afgelezen worden op het toestel.
Vervolgens wordt de druk uit de manchet verlaagd door lucht uit de manchet te laten lopen. Hierdoor zal de druk in de manchet iets lager zijn dan de bovendruk in de slagaders. Er kan dus terug bloed door deze ader lopen wat leidt tot het opwekken van tonen. Wanneer bijna alle druk uit de manchet is, en deze druk lager dan de onderdruk in de slagaders, zijn er gene tonen meer waar te nemen. Op dat moment kan de onderdruk afgelezen worden. Er bestaan ook automatische bloeddrukmeters die zonder stethoscoop werken. Er wordt meestal gebruik gemaakt van een oscillometrische methode waarbij de manchet de druk in de slagaders eerst opbouwt en vervolgens terug afbouwt Er ontstaan trillingen in de vaatwand bij het dichtdrukken en weer opengaan van de slagader. deze trillingen worden door het toestel gemeten.
Vanaf je 40ste neemt de kans op een hoge bloeddruk toe. Een langdurige hoge bloeddruk is niet goed voor je bloedvaten en je hart. Je hebt dan een hogere kans op een hartinfarct of beroerte. Om dit te voorkomen is het belangrijk om vanaf je 40e elk jaar je bloeddruk te meten. Dan ontdek je op tijd of je een hogere bloeddruk hebt. Dan kun je maatregelen nemen om je bloeddruk te verlagen.
Bij een bloeddruk van 120/80 of lager is het ideaal. Bij 140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. Bij 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij de arts. Bij 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.
Eenvoudig thuis meten: Je bloeddruk schommelt voortdurend. Daarom zegt één meting nog niet zoveel. Thuis meten kan dan zinvol zijn. Thuis is gemakkelijker om:
voldoende rust te nemen vóór een meting
vaker je bloeddruk meten
op verschillende momenten de dagen te meten
over een langere periode te meten
In de handleiding van elke bloeddrukmeter staat vermeld dat je iedere 2 jaar de bloeddrukmeter moet nakijken. Wanneer een bloeddrukmeter nagekeken moet worden is afhankelijk van het gebruik van de bloeddrukmeter. Een bloeddrukmeter die dagelijks gebruikt wordt moet minimaal elke 2 jaar gecontroleerd worden. Wordt een bloeddrukmeter slechts een paar keer per maand dan kan deze met gemak na meerdere jaren pas nagekeken worden. Voor artsen geldt dat zij deze jaarlijks moeten nakijken. Dat komt omdat een bloeddrukmeter op een artsenpraktijk dagelijks veelvuldig gebruikt wordt.
Het nakijken van een bloeddrukmeter houdt in, dat wordt nagekeken of de bloeddrukmeter nog voldoet aan de standaarden, de klinische validatie, waaraan hij hoort te voldoen. De bloeddrukmeter wordt hiervoor aangesloten op een speciaal apparaat dat de afwijking van de standaard meet. Wijkt de bloeddrukmeter te veel af van deze standaard, dan wordt de bloeddrukmeter afgekeurd. Deze meet dan niet meer accuraat.